Att äta billigt

Posted by admin on april 17, 2016
Ekonomi, Spara pengar

Ät efter säsong

säsongVi lever i en global ekonomi där vi kan få tag på det mest året runt, men både plånboken och miljön betalar ett högt pris för våra försök att leva som om det inte fanns några årstider. Att äta efter säsong innebär inte att man måste avstå från något – bara att man försöker äta sina favoriter under den del av året då de är som billigast. Detta brukar som bonus också innebära att man får bättre produkter. Svenska jordgubbar i juli är något helt annat än de stackars växthusuppdrivna smaklösa importgubbar man kan köpa i december.

Minska matsvinnet

Enligt uppgifter från SCB slänger de svenska hushållen ungefär 500 000 000 kg, det vill säga en halv miljon ton, ätbar mat och drickbar dryck varje. Denna siffra omfattar alltså inte sådant som kaffesump och lökskal, som inte räknas som ätbart eller drickbart. Att köpa mat och dryck och sedan kassera den är förstås ett stort slöseri som påverkar både hushållsbudgeten och miljön negativt.

Det finns mycket att vinna på att minska sitt matsvinn och att lyckas behöver inte vara svårt. Dels handlar det om att inte kasta sådant som faktiskt fortfarande är ätbart, dels handlar det om att se till att äta upp maten innan den blir så dålig att den av hälsoskäl bör kasseras.

Här är några tips:

  • Ha en särskild avdelning i kylskåpet där du ställer sådant som börjar bli gammalt, t ex grönsaker som snart kommer att bli trista och burkar vars innehåll närmar sig sista förbrukningsdagen. Om morötterna som sjunger på sista versen göms undan i en låda längst ned i kylen är det troligt att du inte hittar dem igen innan de har förvandlats till en brun sörja. När du behöver inspiration för vad du ska laga för mat, titta på den designerade hyllan först av allt och se om det finns några ingredienser som du kan se till att använda upp.
  • Man får ofta rabatt om man köper storpack, men kommer du verkligen att hinna äta upp allt? Hur långe håller produkten? Går den att frysa eller torka? Rabatten förvandlas snabbt till en förlust om du måste kasta delar av produkten.
  • matsvinnNär du ska äta, lägg inte upp en stor portion på tallriken utan börja med en liten och ta om vid behov. Det känns fräschare att spara rester som inte redan har varit ute en sväng på tallriken.
  • Våga experimentera och lära dig recept som kan förvandla småtrista matrester till en ny smaklig måltid. Torra ostkanter brukar smaka gott smälta, till exempel i en ostpaj eller på varma mackor. Överblivet kött & potatis kan få en andra chans i en pyttipanna. Mjölk som fått lite kylskåpssmak men inte är dålig passar i pannkakor och våfflor. En smoothie är perfekt för att ta till vara diverse frukter och bär – skär bort eventuella delar som blivit dåliga och använd resten i smoothien. Om du inte vill ha smoothie just idag, skär frukten i bitar istället och frys in. Frusen frukt passar utmärkt i kalla smoothies.
  • Frys in köttben, köttrens, grönsaksrester med mera tills du har en lämplig mängd för att koka en egen mustig buljong på. Mycket godare än buljongtärningar, du slipper konstiga tillsatser och du kontrollerar själv salthalten.

Ta med matlåda istället för äta på lunchrestaurang

Att äta ute är vanligt betydligt dyrare än att laga sin egen mat hemma. Ibland kan det givetvis vara motiverat att gå och njuta av en härlig måltid på restaurang, men handen på hjärtat – kan du verkligen hävda att du njuter av den där småstressiga lunchbuffén du äter varje vardag? Eller den där dyra inplastade smörgåsen du akutshoppar på 7-Eleven när magen börjar kurra alltför våldsamt?

Genom att ta med matlåda till jobbet eller skolan kan man spara pengar, och man får också bättre koll på vad det egentligen är man äter. Däremot är det kanske inte det enklaste sättet att bli miljonär.

Prenumerera på färdiga matkassar – spara eller slösa?

matkasseAtt prenumerera på färdiga matkassar kan ses som väldigt lyxigt eftersom man i princip betalar någon annan för att ordna ens veckomatsedel, plocka ihop råvarorna och i vissa fall även köra hem ens produkter. Samtidigt finns det många hushåll som faktiskt sparar pengar på att prenumerera på en färdig matkasse. Om färdig matkasse är något som ökar eller minskar hushållets matkostnader beror dels på utgångssituationen, dels på vilken matkasse man väljer att prenumerera på.

Att prenumerera på en matkasse kan minska matkostnaderna för den som har lite svårt att själv få ordning på sin matplanering. Om du vet med dig att det under en genomsnittlig månad brukar bli mycket dyra spontanhandlingar i hushållet, mycket beställningar av färdigmat, och mycket svinn när mat man köpt bara blir liggande kan en prenumeration på matkasse faktiskt dra ned månadskostnaden för mat.

Det finns idag många olika matkassar att välja mellan för den som vill beställa en matkasse på nätet, och priserna varierar rejält beroende på vilken kasse man vill ha. Väljer man att ha sin prenumeration hos ett företag som inriktar sig på gourmetkassar blir det förstås dyrare än om man väljer en vanlig husmanskasse. När man jämför olika matkassar bör man också kontrollera vilka basvaror och vilken köksutrustning man förväntas ha hemma för att kunna laga recepten. Det finns till exempel leverantörer som förväntar sig att man redan har ett tämligen stort utbud av kryddor och oljor hemma, och vissa har recept som kräver hushållsredskap som mixerstav och blender.

Comments are closed.