Billiga utflykter i vardagen

Posted by admin on januari 04, 2017
Vardagsekonomi

picknickPicknick

En picknick behöver inte vara dyr och krånglig. Sänk ambitionerna och fokusera på det mysiga med en picknick. Stek ett gäng plättar eller pannkakor (eller köp färdiga) och packa ned tillsammans med något att dricka. Tag gärna med något gott tillbehör till pannkakorna också, till exempel socker, sylt, bär eller rivet äpple. Gör sedan en utflykt i närområdet. Vi är ofta väldigt dåliga på att upptäcka guldkornen kring där vi bor. Det krävs inte en fantastisk sommaräng eller storslagen urskog för att ha en mysig picknick. Ibland är det den lilla skogsdungen bakom parkeringsplatsen som visar sig vara en dold pärla.

Ta en båttur

Runt om i Sverige finns det båtar som ingår i kollektivtrafiken och som kostar som vanlig kollektivtrafik att åka med. Har man redan ett resekort för kollektivtrafiken kan man alltså komma mycket billigt undan, och det samma gäller om man har köpt något av de stadskort / turistkort där resor i kollektivtrafiken ingår.

I Göteborg kan man till exempel ta en tur med Älvsnabben (linje 285) för vanlig Västtrafik-taxa. Älvsnabben går mellan Lilla Bommen nära Götaälvbron och Klippan vid Älvsborgsbron.

Obs! Att åka med Älvsnabbare (linje 286) i Göteborg är helt gratis. Älvsnabbare går mellan Rosenlund och Lindholmspiren, och det är också gratis att ta med sig sin cykel ombord.

Gå på museum

När du planerar din utflykt, kom ihåg att:

  • Många museum är stängda på måndagar.
  • Det kan förekomma särskild entréavgift till vissa tillfälliga utställningar inne i museet.

Statliga museum med fri entré

Den 1 februari 2016 togs entréavgiften bort från 18 statliga museer i Sverige.

Armémuseum
Etnografiska museet
Flygvapenmuseum i Linköping
Hallwylska museet
Historiska museet
Kungl. myntkabinettet
Livrustkammaren
Marinmuseum i Karlskrona
Medelhavsmuseet
Moderna museet i Stockholm och Malmö
Nationalmuseum
Naturhistoriska riksmuseet
Sjöhistoriska museet
Skoklosters slott
Statens centrum för arkitektur och design
Världskulturmuseet i Göteborg
Östasiatiska museet

Årsbiljett för 5 museum i Göteborg

goteborgI Göteborg kan man köpa en årsbiljett för 40 kronor som gäller som entréavgift till Göteborgs Konstmuseum, Röhsska museet, Göteborgs stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs Naturhistoriska Museum. Du kan besöka varje museum hur många gånger som helst under året. Ett mycket prisvärd investering för den som vill kunna göra billiga utflykter i Göteborg.

Obs! Alla dessa fem museum har fri entré för personer under 25 års ålder, så det finns inte någon anledning att köpa årsbiljett om du faller in i den kategorin. Från och med 1 januari 2017 har dessutom alla pensionärer som är folkbokförda i Göteborg fri entré till Göteborgs Konstmuseum, Röhsska museet, Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet.

Bonustips: I Göteborg ligger de mycket nischade museerna Kortedala Museum och Annedals Lägenhets Museum som båda har fri entré för alla åldersgrupper.

Mer information

Besöka lokala sajter för information om vilka gratisnöjen som finns tillgängliga just där du är. Kommunens officiella sajt brukar kunna ha en hel del information, och det är också vanligt att landsting / regioner har en officiell turistguide online.

Exempel på gratis guldkorn från runt om i Sverige

  • Umeå Energicentrum är uppbyggt kring Klabböle kraftverk, ett av världens äldsta kraftverk och ett monument över den tidigaste epoken av elektrifiering. Här finns en permanent utställning om energi från forntid till framtid, samt äventyrslekpark, hologramrum, teknikexperimentrum, skvaltkvarn och en fungerande ramsåg från 1800-talet. På utomhusscenen ordnas musikkvällar under sommarsäsongen.
  • Fulltofta Naturcentrum i Skåne är ett naturupplevelsecenter för barn och vuxna med inriktning på det skånska landskapet. Här finns bland annat den populära och lärorika aktiviteten ”gissa bajset”. Runt omkring finns ett strövområdet med vandringsleder och grillplatser.
  • Torekällberget i Södertälje påminner om det mer berömda Skansen. Torekälleberget har gamla byggnader, hantverksverkstäder och museum, och det finns också djur som man får klappa.

Comments are closed.