Budgetera

BudgetDet första steget till att förbättra sin ekonomi är att helt enkelt få koll på den och för att uppnå detta så måste man göra en budget. Genom att göra en helt korrekt budget så kan man upptäcka många läckage i ekonomin och ofta hittar man även saker som man reagerar starkt på, t.ex att man handlar helt meningslösa saker för 2000 kr i månaden på den lokala macken.

Budgetens syfte är att i slutändan se hur stora utgifter man har i förhållande till inkomsterna. När man vet detta så kan man gå igenom de olika posterna i budgeten och göra punktinsatser för att förändra slutresultatet. Om du t.ex ser att du lägger 5000 kr i månaden på bensin med vetskapen att du har en bensinslukande bil, då kan du spara enormt mycket pengar genom att byta till en mer ekonomisk bil.

Var ärlig och hård mot dig själv

När du gör din budget så ska du vara helt ärlig. Gissa inte vad du spenderar pengar på varje månad utan använd kontoutdrag från minst tre månader tillbaka. Du ska inte försköna ditt ekonomiska läge, snarare tvärt om. Om du verkligen vill lyckas så måste du vara hård mot dig själv och se sanningen i vitögat.

Ingen post är för lite, allt ska tas upp i budgeten. Om du t.ex tänker att ditt köp av godis för 120 kr / månaden inte behöver räknas, så tänker du fel. Allt ska med! ”Många bäckar små…” som det heter, stämmer även när det gäller ekonomi. Så lura inte dig själv, gör rätt från början om du verkligen vill lyckas göra något åt din ekonomi.

Ta reda på dina utgifter

Det bästa sättet för att få reda på exakt vad du har för utgifter, är att ta ett kontoutdrag från din bank. Detta kan du göra direkt på bankens hemsida om du har internetbank, eller så kontaktar du ditt bankkontor för att få det hemskickat, alt utskrivet direkt på banken. Om ni är flera i hushållet som har olika banker och konton så ska utdrag tas från samtliga konton.

Tänk efter så att du inte missar något i budgeten. Har du verkligen tagit med alla konton, betalkort, kreditkort, räkningar och andra utgifter?

Använd en budgetmall

Du behöver inte sätta dig och göra en helt ny budgetmall, det tar tid och det är väldigt lätt att du missar något då. Konsumentverket har en helt gratis funktion på sin hemsida där du enkelt kan göra din budget. Klicka på knappen för att komma direkt till budgetmallen.

Ta dig nu tid att verkligen gå igenom dina kontoutdrag och kategorisera varje post och för in dem i budgetmallen. Ingenting ska utelämnas eller bagatelliseras, allt ska med!

Sammanställ sedan din budget och gå till våra andra guider som tar dig till nästa steg i din ekonomi.