Förbereda sig ekonomiskt för julen

Posted by admin on november 01, 2017
Vardagsekonomi

Starta tidigt

julJu tidigare man start förberedelserna, desto enklare är det att nå bra resultat utan att behöva ta till drastiska åtgärder. Det är enklare att spara ett litet belopp varje månad under ett helt år än att panikspara i oktober – november. Kan vara bra att ha i åtanke tills nästa år.

En bra rutin är att i januari varje år sätta sig ned och göra en översiktlig plan för året. Då kan man prioritera som man vill, och se vad som behöver sparas till. Det kan till exempel röra sig om semester, bemärkelsedagar och firande av högtider som jul, midsommar och nyårsafton. Man kan också se vilka utgifter man kan dra ned på för att klara av att spara pengar till det man har bestämt sig för att prioritera.

Sälj begagnade saker

Ett genomsnittligt svenskt hushåll innehåller en hel del saker som inte används eller som används så pass sällan att det är motiverat att sälja sakerna om man vill få fram pengar att lägga på något man tycker är viktigare.

Fundera kring vad du och dina närmaste njuter av och tycker är viktigt – inte vad andra anser att man måste ha. Hur är det egentligen med den där dyra finservisen som används två gånger om året? I vissa familjer uppskattar man verkligen att duka med finservisen och den blir en tydlig markering mellan vardag och fest. Andra familjer skulle må betydligt bättre av att sälja av finservisen och lägga pengarna i julkontot. Kanske ta en del av pengarna och köpa in några ytterst få men omsorgsfullt utvalda saker att ställa på bordet för att markera att det är fest, till exempel en ljusstake man verkligen gillar eller en uppsättning linneservetter som känns gedigna och eleganta att plocka fram. Linneservetter kan med fördel köpas begagnat – linne av hög kvalité får en härlig lyster med åren.

Prioritera julens utgifter

julplaneringJulen är en högtid där många av oss tuffar på av slentrian – samtidigt som den allmänna köphysterien får oss att lägga till allt fler utgiftsposter för varje år. Plötsligt sitter vid där och känner att vi både måste fylla julen med allt de traditionella (för så har det alltid varit!) trots att ingen i släkten egentligen gillar dopp i grytan och sirapsstinn grönkål, samtidigt som vi vill lägga till en massa nya spännande saker som vi ser andra göra. Paketadventskalender! Saffranspannacotta! Nytt tema för julgranen varje år!

Här är det bra att sätta sig ned och fundera igenom hur man egentligen vill ha det, och lägga upp en plan för hur julens pengar ska spenderas. Våga prata om önskemål och förväntningar med de som berörs. Vilka av julbordets rätter tycker vi som ska fira ihop egentligen om? Vad vill barnen helst ha – massor av små paket eller en enda lite dyrare sak? Är det egentligen någon i familjen som tycker att det är viktigt att granen är perfekt koordinerad med likformigt nyinköpt julpynt enligt strikt färgtema?

Gör julbordet till knytkalas

Det svenska julbordet passar perfekt för knytkalas, eftersom det består av många små rätter och tillbehör. Om ni är flera som ska fira tillsammans, ordna ett knytkalas så att både kostnader och besvär sprids ut över många händer. Det kan vara bra att ha någon slags gemensam plan för de rätter man har bestämt är alla viktigast, så att man inte står där på julafton med tio sorters inlagd sill och inte en enda köttbulle. Man bör därför inte komma på i den 20 december att årets julbord ska vara ett knytkalas, utan detta är något som bör planeras i god tid så att alla inblandade vet vad som gäller.

Comments are closed.