Håll motivationen uppe under hösten

Posted by admin on september 04, 2017
Uncategorized

När det börjar bli mörkt och kallt är det lätt att tappa motivationen och fall in i gamla dåliga vanor. Här kommer några av våra tips på hur du kan fylla på energidepåerna och hålla motivationen uppe under höstens ruskmånader.

Underskatta inte vikten av hemmamys

När vi tillbringar mer tid inomhus blir inomhusmiljön viktigare för vårt välbefinnande. Ett hem som är kaotiskt och tungrott kan göra att man längtar bort, och vips har man börjat spendera en massa onödiga slantar på cafébesök och annat utehäng.

vardagsmysGör en plan för hur du kan mys-maximera ditt hem inför den här hösten. Fall inte i fällan att tro att mys är något som kräver dyrbara storhandlingar. Att ordna lugn och harmoni i hemmet handlar ofta mer om att ta bort än att köpa in. Lyssna inte på reklamen som får dig att tro att nyckeln till mys är det där nya hyllsystemet, ännu fler garderober att dölja röran i, den perfekta matsalsmöbeln, den dyra soffan, danska designerlampor för tretusen kronor styck, osv.

Städa, rensa och sälj gärna av överflödiga saker eller donera till välgörande ändamål. Använd sedan befintliga ägodelar för att göra hemmet extra mysigt och inbjudande, och fundera först därefter på om det finns något som skulle kunna införskaffas för en billig penning för att ta myset ett snäpp till. Man kan till exempel behöva köpa in nya stearinljus om de tagit slut.

Ha mål och delmål

Att hålla motivationen uppe blir enklare om man har mål och delmål. Att bara drömma om hur man ska kunna gå i pension om 10 år kan göra det svårt att hålla motivationen uppe. Skapa istället delmål längs vägen, och gärna också belöningar som inträffar när du når dina mål.

Vill man hålla i slantarna gäller det förstå att hålla kostnaderna för belöningarna nere, men det finns ju massor att unna sig som inte behöver kosta skjortan. I vårt stressade vardagsliv kan något som enkelt som att boka in en helg helt utan måsten vara guld värd. Det är helt okej att dra till med en vit lögn och låta arbetsgivare, släktingar och annat i ens liv tro att man är bortrest – annars finns risk att man blir indragen i att ”bara hjälpa till lite grann, du som ändå är hemma”. Har man små barn kan det vara idé att försöka ordna barnvakt så att man verkligen kan gå på i sin egen takt för en gångs skull. Ta långa höstpromenader, laga mat i lugn och ro, se om favoritfilmen, tillåt dig att gröta ned dig totalt i datorspelet, gör en höstig picknickutflykt och sparka löv – möjligheterna är oändliga. Man behöver inte blåsa tusenlappar på en weekend i London eller åka på SPA för att känna sig belönad och taggad.

Ät efter säsong

hostmatUnder hösten blir det ofta tydligt att vi behöver näringsrik kost för att orka oss igenom den mörka årstiden, men skippa de dyra influgna exotiska frukterna och gå istället loss på allt det underbara – och prisvärda – som den svenska hösten har att erbjuda. Att äta efter säsong handlar inte om att försaka, utan om att njuta av våra lokala livsmedel när de är som bäst och följa årets naturliga rytm istället för att leva i en artificiell bubbla där färska blåbär ses som ett måste året runt.

Exakt hur säsongerna ser ut beror förstås på om man vill äta mat från hela Sverige och våra grannländer, eller om man hellre vill inrikta sig på att köpa så mycket som möjligt lokalt från den egna delen av landet. Här kommer några allmänna hösttips som förhoppningsvis kan ge inspiration för menyer som passar just dina preferenser.

Rotfrukter

Rotfrukter går att lagra länge, så deras säsong håller i sig långt efter skördetiden. Allra billigast att köpa brukar de dock vara under hösten och vintern, så passa på att frossa i en riktig vitaminkick från den svenska myllan. Har du provat polkabeta, gulbeta, jordärtskocka och rotpersilja än?

Frukt, bär, nötter och svamp

Under sensommaren och hösten svämmar naturen över av frukt, bär, nötter och svamp. Nu kan vi plocka sådan som fläderbär, nypon, lingon, blåbär, björnbär, hjortron och rönnbär. Sverige har ett väldigt fint utbud av fruktträd som är anpassade efter vårt klimat, till exempel våra inhemska varianter av äpplen, päron och plommon som ofta ger stora skördar även för den vanlige hobbyodlaren.

Skippa dyra influgna ”superbär” från andra sidan jorden den här hösten och njut av vad som växer kring knuten eller kan köpas billigt på torget. Vissa frukter och bär är goda att äta som de är, andra passar bättre tillreda i sylt, saft, juice, chutney och gelé. Har man plats att förvara burkarna i kylen är det väldigt enkelt att koka sylt och liknande produkter eftersom man behöver vara mindre noga med att få sockermängden exakt rätt, sterilisera alla burkar i kokande vatten och försegla lufträtt innan sylten ställs undan. Lite hemlagad äppelchutney kan få den enklaste frukost att kännas lyxig och hjälpa till att hålla motivationen uppe under hösten.

Bonustips: Glöm inte att den svenska hösten är högsäsong för hasselnötter och kastanjer. Gott, nyttigt och mättande!

Kål

Hösten är verkligen kålens årstid och det kan man tillaga med dessa läckerheter är långt ifrån skolbespisningens ledsna kålpudding. En enkel sökning online ger dig massor av recept för grönkål, rödkål, fänkål, blomkål (och släktingen broccoli), spetskål och savoykål – för att nämna några exempel.

Viltkött

algViltkött är inte det billigaste man kan äta, men om man vill lyxa till det med viltkött så är hösten den bästa säsongen för det för många av de arter som jagas i Sverige. Under hösten brukar man till exempel kunna hitta kött från bland annat älg och rådjur även i matbutiker som normalt inte säljer vilt. Man kan också kontakta ett jaktlag direkt. Livsmedelsverket tillåter jägare att sälja ”små mängder vilt och kött av vilt” till privatpersoner, butiker, restauranger och vilthanteringsanläggningar. Observera att särskilda regler gäller för björn och vildsvin.

Här är några exempel på djur som det är jakttid för under oktober månad i Stockholms län är älg, dovhjort, kronhjort, rådjur, järpe, orre, rapphöna, kanadagås, vildkanin och vildsvin.

Fisk och skaldjur

Exempel på fiskar som det är säsong för under hösten är abborre, flundra, lubb, vitling, gös, långa, gädda, sej och strömming. Bland skaldjuren hittar vi bland annat räkor, kräftor, krabbor, musslor, ostron och hummer.

Comments are closed.