Hur hittar man lån för studenter

Posted by admin on mars 07, 2017
Låna pengar

Att få sin låneansökan beviljad när man är student kan vara knepigt, så vida det inte rör sig om ett CSN-lån förstås. Ibland uppstår situationer där CSN-lånet inte är tillräckligt och man behöver låna extra pengar för att klara sig ur en ekonomisk knipa.

KontanterDet kan till exempel handla om att man blivit sjuk och behöver betala för flera läkarbesök och köpa dyr medicin, och ännu inte har nått upp till gränsen för högkostnadsskyddet. Eller så har för få studiepoäng rapporterats in från föregående termin och man måste försöka överleva utan studiemedel från CSN medan man reder upp situationen. Eller så har man precis fått besked om att man blivit antagen till det där sommarjobbet som ligger helt i linje med den utbildning man går, men det kräver att man uppfyller en viss klädkod på jobbet och man har inget i garderoben som passar, och i glappet mellan vårterminens sista utbetalning från CSN och första lönen från feriejobbet finns inte utrymme för några utsvävningar…

Oavsett varför du behöver låna extra pengar under studietiden så hoppas vi att du kan ha nytta av något av tipsen här nedanför. Lycka till!

Kreditkort för studenter

Det finns möjlighet att skaffa sig ett kreditkort även om man är student, förutsatt att man har ordnad ekonomi även om inkomsterna är små. Särskilt lätt att få krediten beviljad brukar det vara om man skaffar sig ett komplett studentpaket i en bank, det vill säga en lösning med bankkonto, internetbank, betal- och kreditkort, med mera som är skräddarsydd för just studenter. Du kan jämföra studentpaket här.

bast kreditkortBanker vill gärna ha studenter som klienter eftersom de hoppas att studenten ska stanna kvar hos dem även efter examen, och då börja tjäna bra med pengar och behöva banktjänster som bolån, billån, aktiesparande, fondsparande, pensionssparande, barnsparande, etc.

Att ha en förbeviljad kredit under studietiden kan var guld värt, eftersom det innebär att man inte behöver gå ut och panikleta efter ett lån om man hamnar i en krisig situation, till exempel på grund av att man blir sjuk eller att man drabbas av ett inbrott och behöver ersätta vissa saker akut i väntan på utbetalning från försäkringsbolaget.

Givetvis är det viktigt att använda krediten med sunt förnuft, eftersom kreditkortsskulder kan bli enormt dyra om de inte betalas tillbaka snabbt. Kreditkortet ska alltså främst användas i situationer där man vet med säkerhet att man snart kommer att kunna lösa skulden, till exempel för att man väntar på första lönen från sommarjobbet.

Låna pengar från pantbanken

Om man är osäker på sin framtida betalningsförmåga är ett pantbankslån en bättre lösning än att använda kreditkortet, eftersom man inte kan få betalningsanmärkningar och problem med Kronofogden på grund av obetalda lån hos pantbanken.

Andra fördelar med pantbanken är att de inte gör någon kreditupplysning på dig, vilket innebär att ingen omfrågandeuppgift registreras in din kreditupplysning. Att du har lånat hos pantbanken, eller haft lån hos pantbanken som aldrig betalats tillbaka, syns inte heller på din kreditupplysning. Du kan alltså hålla din kreditupplysning i gott skick, vilket kan vara mycket viktigt om du behöver söka ett extrajobb för att klara upp din ekonomiska situation och skaffa dig bättre ekonomiska marginaler. Många arbetsgivare gör en kreditupplysning på potentiella kandidater och väljer helst arbetssökande som ser ut att ha välordnad ekonomi.

Låna pengar från studentkåren

Om du är medlem av en studentkår kan du kontakta dem eller gå in på deras sajt för att få information om dina möjligheter att låna pengar från studentkåren.

De flesta studentkårer kan bevilja kortfristiga lån på några tusenlappar, som kan göra att man räddar sig ut en knivig ekonomisk situation. Hos studentkårerna vid Umeå universitet och Uppsala universitet kan man till exempel låna 3 000 kronor, medan studentkåren vid Linköpings universitet lånar ut upp till 5 000 kronor. Hos många studentkårer krävs en eller två borgensmän.

Studentkårerna vid Statens Lantbruksuniversitet Alnarp, Lunds universitet, Malmö högskola och Högskolan Kristianstad är anslutna till Kreditkassan, vilket innebär att studentkårernas medlemmar kan låna upp till 20 000 kronor med en lånetid på upp till 3 år.

Comments are closed.