Investera och spara

investeringAtt investera innebär att man använder pengar för att tjäna mer pengar och det är således något man får satsa på när man väl lyckats spara ihop till en skälig summa. oavsett hur man investerar så handlar det om att göra en procentuell vinst på det beloppet man investerat. Detta innebär att man tjänar mer pengar om man också investerar mer pengar.

Exempel:

Om du investerar 10.000 kr i något som ger 10% avkastning under en viss tid så har du tjänat 1000 kr
Om du investerar 100.000 kr i något som ger 10% avkastning under en viss tid så har du tjänat 10.000 kr

Med detta exempel förstår du säkert vad vi menar med att det går trögast i början att spara ihop till en stor summa pengar. När man väl har sparat ihop en summa pengar så kan man alltså använda pengarna för att generera ytterligare pengar. Om man samtidigt har sett över sin ekonomi och fortsätter att spara pengar så kommer högen att växa snabbare och snabbare.

Nedan kan du läsa om ett par exempel när det kommer till att investera och spara pengar.

Investera i aktier och fonder

Om du har minst 10.000 kr undanlagt så kan du börja att köpa aktier eller investera i aktieobligationer. Skillnaden mellan dessa är många och i båda fallen kan man välja mellan att satsa med hög eller låg risk. Hög risk innebär att du kan tjäna mycket pengar om kursen går upp men du kan också förlora mycket om den går ner.

Det finns väldigt förmånliga sätt att handla med aktier och obligationer. Det bästa är att du tar kontakt med din bank för att diskutera din investering och att du sedan följer kurserna samt ekonominyheter för att hålla dig uppdaterad på vad som händer och kan komma att hända med din investering.

Investera i materiella tillgångar

guldEn god investering kan många gånger vara att köpa något som man tror kommer öka i värde, t.ex guld, fastigheter, konst, antikviteter och andra materiella saker med samlarvärde. Guld är en råvara som alltid kommer ha ett högt värde och värdet följer ofta efterfrågan av materialet. Det finns många som har gjort stora pengar genom att köpa guld, speciellt de som köpt stora volymer.

Investera i fastigheter

Fastigheter är nästan alltid en säker investering då inflation och efterfrågan hela tiden ökar på bostäder, i alla fall på de flesta orter i landet. Det krävs dock en större summa pengar för att investera i fastigheter men det går även att tjäna pengar samtidigt som man äger dem.

Genom att hyra ut fastigheter som man köper så kan man både finansiera e.v lån på fastigheten, underhåll och reparationer samt få en summa pengar över varje månad som man kan lägga till sitt sparande. Om man samtidigt satsar pengar på fastigheten genom renovering så kan värdet höjas enormt mycket, mycket mer än vad själva renoveringen har kostat.

Spara pengar och tjäna på räntan

Det i särklass tryggaste sättet att höja sina ekonomiska tillgångar på är att öppna förmånliga sparkonton där pengarna kan växa. Den procentuella vinsten blir aldrig lika hög som den t.ex kan bli vid investering i aktier och fonder, men det blir alltid en liten med stadig tillväxt på kontot.

Du kan välja mellan flera olika sparsätt, banker och konton. Den högsta räntan får du när du låser ett konto över en viss tid, d.v.s att du inte kommer att kunna röra dina pengar innan dess att spärrtiden gått ut.  Ta kontakt med din bank för att få reda på vilka alternativ du kan få för ditt sparande.