Skaffa ett kreditkort så att du har en kredit när du behöver den

Posted by admin on mars 13, 2017
Låna pengar

Att ta snabblån av typen SMS-lån när man behöver en kortfristig kredit kan bli väldigt dyrt. Ett bättre alternativ är att vara proaktiv och se till att alltid ha ett kreditkort med outnyttjat kreditutrymme tillgängligt för akutsituationer, så att man inte behöver ansöka om en ny kredit varje gång.

Det finns kreditkort som inte har hög årsavgift och där man inte betalar någon ränta på lånade pengar så länge man betalar tillbaka hela skulden när kreditkortsräkningen kommer. För vissa kreditkort innebär detta att man får en månads gratis kredit, för andra är friperioden ännu längre. Detta blir betydligt billigare än att ta kortfristiga snabblån som ska betalas tillbaka vid nästa löneutbetalning.

kreditkortKontantuttag

När du väljer mellan olika kreditkort är det viktigt att kontrollera vilka villkor de erbjuder för kontantuttag. Många kreditkort börjar nämligen ticka ränta redan från dag ett när man gör ett kontantuttag, trots att de erbjuder 30 dagar, 60 dagar eller till och med 90 dagars räntefrihet på de köp som görs med kortet.

Om du väljer ett kreditkort där kontantuttag innebär att skulden omedelbart börjar kosta pengar är det givetvis viktigt att dels ta reda på hur hög räntesatsen är, dels göra vad du kan för att undvika kontantuttag. Vet man om att en månad kommer att bli knaper kan man till exempel se till att betala köpen i matbutiken med kreditkortet, så att de pengar man har i sitt vanliga bankkonto kan användas för nödvändiga kontantköp. På så vis slipper man belasta sin kredit och slipper betala ränta.

Kreditupplysning och omfrågeuppgifter

En stor fördel med att använda ett kreditkort istället för att enskilda lån är att man slipper få en massa omfrågeuppgifter registrerade i sin kreditupplysning.

Varje gång du ansöker om ett lån eller någon annan form av kredit kan du räkna med att kreditgivaren gör en kreditupplysning på dig för att kunna bedöma din kreditvärdighet. Varje gång någon gör en kreditupplysning på dig registreras detta i kreditupplysningsregistret som en så kallad omfrågeuppgift. Detta gäller oavsett om krediten beviljas eller ej, och oavsett om du väljer att utnyttja krediten eller låta bli.

bast kreditkortAtt ha många omfrågeuppgifter registrerade kan sänka din kreditvärdighet, även om du har ordnad ekonomi. Många kreditgivare, till exempel banker, ser det som ett negativt tecken att det finns många omfrågeuppgifter registrerade för en person.

De stora kreditupplysningsregistren i Sverige delar information om omfrågeuppgifter med varandra. Exempel: Under fem månaders tid ansöker du om snabblån hos fem olika låneföretag, som vart och ett gör en kreditupplysning på dig. Två av låneföretagen vänder sig till kreditupplysningsföretaget A, två till kreditupplysningsföretaget B, och det femte till kreditupplysningsföretaget C. Eftersom kreditupplysningsföretagen delar information med varandra kan man nu hos både A, B och C se att det finns 5 stycken omfrågeuppgifter registrerade för dig.

När du ansöker om ett kreditkort kan kreditgivare göra en kreditupplysning på dig, men när krediten väl är beviljad görs det inte några nya kreditupplysningar såvida du inte ansöker om att höja kreditgränsen. Exempel: Du ansöker om ett kreditkort och kreditgivaren gör en kreditupplysning på dig hos kreditupplysningsföretaget A. Under fem månaders tid utnyttjar du krediten fem gånger. Det finns nu bara en omfrågeuppgift registrerad på dig, den ursprungliga. Inga kreditupplysningar har gjorts de fem gånger du använde ditt kreditkort.

Att ha många omfrågeuppgifter registrerade kan göra att man nekas lån, avbetalningsköp och abonnemang, eller att man erbjuds krediter med sämre villkor. Ska man till exempel ta ett stort bolån kan omfrågeuppgifterna göra det svårare att förhandla fram en riktigt låg ränta. För stora lån kan även några tiondels procents skillnad i räntesatsen innebära mycket för räntekostnaden i kronor och ören, så det kan verkligen löna sig att hålla antalet omfrågeuppgifter till ett minimum.

Comments are closed.