Utgifter

UtgifterAtt förändra sina utgifter är oftast det enklaste sättet för att få en bättre ekonomi, allt handlar bara om prioriteringar och smarta val. Vanliga anledningar till höga utgifter beror oftast på att man handlar för mycket onödiga saker, att man har onödigt höga månadskostnader  som boende, transport och mat eller att man har dyra lån och krediter som kostar mycket i ränta.

Oavsett vart de stora läckagen ligger så kan man alltid göra något åt dem men ibland måste man prioritera och skära ner på ”lyx” för att uppnå en bättre ekonomi. Nedan kan du läsa några tankeställare, råd och tips för hur du ändrar din syn på ekonomin för att ta nästa steg att förändra den.

Förhindra dig själv att handla

Den största fällan för de flesta är alla former av kort, kort som man enkelt drar i kassan och där man i regel har dålig koll på saldot. Det känns inte lika allvarligt att köpa en sak för 1000 kr med ett kort i förhållande till att ta upp två 500-lappar ur plånboken, du vet säkert vad vi menar. Alla sorters kreditkort är ännu värre, för där är det inte ens dina pengar du handlar för, det är ett lån som ska betalas.

Den enda gången ett kreditkort kan vara bra, är om du använder kreditkort med rabatter som gör att du sparar pengar på de nödvändiga köp du gör. Vi pratar inte om kreditkort som ger bonusar i form av erbjudanden utan om kreditkort som ger dig rabatt direkt på ditt köp eller pengar tillbaks som du kan handla samma sak för.

Klipp sönder alla tvivelaktiga kreditkort som du har i plånboken och som du vet att du lättvilligt använder. Om du även vet med dig att du ofta och gärna handlar med bankkortet och att du ibland gör impulsköp, så sluta att använda kortet. Ta för vana att gå till bankomaten och ta ut kontanter, för då får du en annan syn på pengarna.

Se över dina lånekostnader

Om du bor i hus eller bostadsrätt så kan du spara en hel del pengar genom att se över ditt bolån och dina räntekostnader. Det kan innebära att du får byta bank, i alla fall för bolånet men det kan också innebära att du sparar många tusenlappar i boendekostnad. Jämför bolåneräntorna och börja med att förhandla med din bank om att sänka räntan. Om banken inte är medgörlig så går du till de billigare bankerna och börjar en förhandling där.

Om du har flera lån, krediter och avbetalningar så kan dessa tillsammans leda till att du får mycket höga lånekostnader. I dessa fall bör du räkna ihop alla lån och krediter, för att sedan försöka samla dina lån hos en enda bank. Om du t.ex har ett lån på bilen och flera mindre krediter och avbetalningar så betalar du ju en ränta på varje skuld du har.

Genom att samla alla lån i ett större privatlån så kan du sänka både den totala räntan och månadskostnaderna för alla lån. Vissa har lyckats spara flera tusen kronor varje månad på att samla sina lån.

Planera vad du ska handla och inte

Mat är något som vi alla behöver men det är också en väldigt stor utgift i de flesta hushåll. Om man har flera barn kan utgifterna för mat handla om många tusen kronor varje månad, så mycket som över 10.000 kr i vissa fall. Att handla billig mat kan också vara en hälsosam fälla, speciellt om man handlar lågprisalternativ och halvfabrikat.

Planera i stället vad som ska ätas och handla storpack av nyttiga råvaror. Köp t.ex färskt kött och rulla köttbullar själv snarare än att köpa billigt halvfabrikat, det blir ofta billigare och det är mycket nyttigare mat. Godis, chips, läsk, alkohol och andra ”gottesaker” ska köpas med måtta, både för ekonomin och hälsan. Det räcker att få godis en gång i veckan, både för barn och vuxna. Det gynnar både ekonomin och hälsan.

Laster och nöjen

När vi pratar om laster så handlar det t.ex om tobak, alkohol och spel. Dessa saker är ofta väldigt dyra poster i en budget och samtidigt de bästa posterna att försöka förändra. Vi pratar inte om att man aldrig ska ha roligt, att man inte ska få festa till det ibland eller att man inte ska få ta en snus, vi pratar om att man ska göra saker med nytta och att man ska förstå de höga kostnaderna som de medför.

Nöjen kan innebära många saker och personliga intressen/hobbies hamnar också under denna kategori av utgift. Vissa intressen är väldigt dyra, vissa är billiga. Vi brinner alla för något och det är viktigt att vi får kvalitet i vårt liv samtidigt som vi jobbar för en god ekonomi. Det viktigaste här är att du rannsakar dig själv och ditt intresse, håller du det på en sund nivå eller spenderar du enormt och onödigt mycket pengar på det?

Transportkostnader

En familj där både mannen och kvinnan pendlar till jobb, dagis och annat i bil, där finns det i regel enormt stora transportkostnader. I vissa fall är det oundvikligt att använda bilen/bilarna men i vissa fall används en eller båda av dem av ren bekvämlighet och i sanningens namn så handlar det ofta om vad man är van vid.

All vi som har bil vet hur mycket de kostar i driftmedel, reparation, skatt och försäkring. Om man t.ex kan ställa av en bil eller rent av sälja den, så kan man spara enormt mycket pengar varje månad. Man kan även byta bil till en mer ekonomisk variant eller rent av flytta till en annan bostad för att sänka sina transportkostnader. Tänk efter hur du har det i din situation och vad du kan göra för att förändra denna posten så mycket som möjligt.

Sammanfattning

När du gått igenom dessa stora poster så hoppas vi att du fått en bra bild över hur dina utgifter ser ut. Du har förhoppningsvis också hittat stora läckor och börjat förstå hur mycket onödiga pengar du faktiskt gör av med varje månad. Det är lätt att blunda för saker och att bara flyta med i vardagen, men nu är det dags att vakna.