Vad kostar det att ha katt?

Posted by admin on maj 07, 2017
Vardagsekonomi

Innan man skaffar katt (hund eller annat husdjur) bör man tänka igenom de utgifter det innebär. Här nedanför kommer vi att gå igenom några punkter som kan vara bra att ha koll på.

Inköp

kattVad en katt kostar i inköp varierar enormt, med dyrbara raskatter med stamtavla och välmeriterade föräldrar högst upp i prislistan, tillsammans med exotiska katter som till exempel Savannah, Bengal och Abessinier som kan vara dyra att köpa även om de inte härstammar från föräldrar som vunnit priser på kattutställningar.

Om man vill köpa en katt från en räddningsorganisation för hemlösa katter brukar det kosta minst 1 000 kronor eftersom organisationen behöver få in pengar för sin verksamhet. Stockholms Katthem tar till exempel 1 500 kronor för varje katt som säljs, oavsett ålder och typ. Då får man en katt som är vaccinerad, avmaskad och ID-märkt med chip. Är katten könsmogen har den också kastrerats.

Toalett

En kattlåda kan slitas ned snabbt så om man vill att den ska se snygg ut kan man behöva byta till ny minst en gång per år. Är man okej med vissa estetiska skavanker kan man klara sig längre än så utan att byta.

En låda med väggar och tak är ofta lite dyrare i inköp (räkna med 300 kr – 500 kr), men hjälper till att hålla omgivningen ren eftersom det blir svårare för katten att sprätta iväg sand kring lådan. Många katter uppskattar att få vara dolda när de kissar och bajsar, så att köpa en täckt kattlåda är inte enbart en hygienisk fråga.

Vad kattsanden kostar per år varierar rejält beroende på vilket märke man köper och i vilken butik, samt hur ofta man byter kattsanden och hur mycket kattsand man fyller lådan med vid varje byte. Generellt sett brukar man få betala lite mer för märken med extra bra uppsugningsförmåga. Om du vill ha ett premiummärke och använder 10 kg sand per månad kan du räkna med att lägga ungefär 2 500 kronor på kattsand varje år.

Mat och dryck

Det går att spendera i princip hur mycket som helst på kattmat, men såvida katten inte har några underliggande hälsoproblem behöver man inte köpa eller laga till dyrt specialfoder för att den ska må bra.

kattmatEn vanlig kombo är att man väljer ett praktiskt torrfoder som bas, och sedan kompletterar med blötfoder för att ge katten variation. Om du har en normalstor katt som äter 2 kg torrfoder i månaden kan du köpa ett premiummärke för cirka 200 kr – 250 kr i månaden. Till detta tillkommer kostnaden för blötfoder, en utgiftspost som brukar hamna kring ungefär 250 kr den också om man håller sig till vanligt blötfoder från livsmedelsbutiken som varken är särskilt lyxigt eller särskilt lågpris. Ett annat alternativ är att köpa kött och fisk och koka själv till katten.

Katten behöver en matskål att äta ur och en vattenskål att dricka ur. Välj helst inte plastskålar eftersom de lätt blir repade och reporna kan bli gömställen för bakterier.

För att enklare kunna få upp hårbollar gillar katter att äta gräs. En innekatt vill ha tillgång till kattgräs inomhus året runt, medan en katt som får gå ut kan äta gräs utomhus under den snöfria delen av året och bara behöver få kattgräs inomhus när det inte längre finns något gräs att hitta utomhus. Billigast är att köpa en stor säck frön och sedan så i omgångar i krukor.

Stimulans

Katter som får möjlighet att gå ut kan få utlopp för sina naturliga behov där, men för katter som lever inomhus hela tiden måste vi människor se till att inomhusmiljön är mer anpassad för kattens behov.

Klösa

Om man inte vill få möbler, gardiner och tapeter sönderklösta bör man införskaffa särskilda klösbrädor, klöspelare, klösmöbler eller liknande som katten får – och vill – klösa på. Här gäller det att välja något som katten föredrar framför övriga material i hemmet. Det finns ett stort utbud att välja mellan, både vad gäller storlek och pris. Hur ofta de behöver bytas ut beror dels på hur hårt katten nöter på dem, dels på hur hög tolerans man själv har för att ha sönderklösta föremål i hemmet.

Klättra

klattraMånga katter gillar att klättra, och vill man inte att de begagnar sig av bokhyllor och fönsterbrädor för sådana aktiviteter kan det vara smart att erbjuda en eller flera klättermöbler istället. Katter gillar att ligga högt, så en klättermöbel med en lämplig viloplats högt upp brukar bli succé. Om katten är lite räddhågsen av sig kan en tyg-igloo högst upp på klättermöbeln göra viloplatsen ännu mer lockande.

Leka

Man måste inte köpa dyra kattleksaker, det går utmärkt att tillverka egna så länge man tar hänsyn till vissa säkerhetskrav. Något så enkelt som en papperstuss i ett snöre kan underhålla en lekfull katt i evigheter. Fjädervippor tillverkade av påskrisfjädrar brukar vara enormt fascinerande – kanske för att be påminner om fåglar?

Klorna

Om katten inte nöter ned sina klor tillräckligt snabbt genom att klösa och klättra behöver man införskaffa en kloklippare eller ta katten till en salong där den kan få sina klor klippta av ett proffs. Det mest prisvärda alternativet är förstås att göra jobbet själv – en kloklippare går att köpa för cirka 50 kronor.

Pälsvård

Korthåriga katter brukar fixa sin egen pälsvård, medan långhåriga katter kan behöva borstas och kammas – särskilt när de släpper päls.

Pälsschampo används huvudsakligen för utställningskatter. Har man en vanlig hemmakatt finns sällan anledning att schamponera den såvida den inte rullat runt i rutten fisk och inte lyckas göra sig själv tillräckligt ren.

Pälsschampo särskilt avsett för katter brukar kosta kring 100 kronor flaskan, men det går åt väldigt lite vid varje tvätt.

Halsband, sele och koppel

Att vänja katten vid att använda halsband eller sele, och gå i koppel inomhus, är en bra idé eftersom det underlättar vid resor och veterinärbesök. En utekatt som återhämtar sig från sjukdom eller skada och inte bör få gå fritt utomhus ännu kan också behöva komma ut och röra på sig i koppel. Ett enkelt halsband + koppel går att köpa i djurbutiken för cirka 50 kronor. Beställer man online brukar det gå att hitta ännu billigare alternativ.

Transportbur

Transportburen bör vara så pass stor att katten kan vända sig i den och ligga ned bekvämt, men inte mycket större än så eftersom de flesta katter känner sig tryggare i en liten transportbur. Bra transportburar brukar gå att hitta för några hundralappar.

Sjukvård

Eftersom veterinärvård kan bli enormt dyr är det säkrast att hålla sin katt försäkrad redan från början. Det finns många hjärtslitande exempel på ägare som tvingats avliva en högt älskad katt för att de inte haft råd med den vård som skulle ha krävts. Vad det kostar att försäkra en katt varierar, men du kan räkna med cirka 400 kronor per år. Det finns ett flertal webbsidor där du kan jämföra pris på försäkringar från olika bolag.

Kostnader för vaccination, avparasitering och sterilisering brukar inte ingå i försäkringen utan betalas separat. Kontrollera priserna med din lokala veterinärklinik, eftersom det kan variera så pass mycket beroende på var i landet man befinner sig.

Om man tänker avla på sin katt är det viktigt att kontrollera vad försäkringen täcker när det gäller graviditet och förlossning. Ett kejsarsnitt kan till exempel kosta en hel del om man ska betala själv, och vara nödvändigt för att rädda livet på kattmamman om det tillstöter komplikationer under förlossningen.

Comments are closed.